Az elektromos rollerek kapcsán az érintett hatóságok ezekben a napokban tárgyalnak a KRESZ módosításáról – értesülést az InfoRádió.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos már 2019 októberében beszélt arról, hogy az elektromos rollerek és más járművek miatt szükség van a KRESZ módosítására, mivel ezekre az eszközökre jelenleg semmilyen közúti szabályozás nem vonatkozik.

Akkor azonban a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte, hogy ilyen elképzelés nincs a kormány asztalán. Pintér Sándor belügyminiszter később elmondta: „az elektromos rollert a hatályos szabályozás alapján, külön eltérő rendelkezés hiányában csak segédmotoros kerékpárnak lehet megfeleltetni”. Hozzátette, hogy a rendőrség a jogszabályok alapján köteles eljárni.

Időközben kiderült, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium részvételével mégis zajlik egy átfogó KRESZ-módosítás előkészítése, és e csomag részeként szabályozhatják az elektromos rollerek használatát is. Borbély Zoltán közlekedési szakjogász az InfoRádiónak korábban azt mondta, hogy jelenleg a gyalogosokra vonatkozó szabályokat kell figyelembe venni ezen eszközök használata esetében is. „Az elektromos roller a KRESZ szerint nem minősül járműnek” – hangsúlyozta.

Az értelmezési vita lényege, hogy a 20-25 kilométer per órával közlekedő e-rolleresek gyalogosnak számítanak-e, vagyis mehetnek-e a járdán, eddig ugyanis nem volt egyértelmű, hogy e-roller egyáltalán járműnek minősül-e. A belügyminiszter álláspontjából ugyanis az következik, hogy csak a közúton lehet e-rollerezni, ami sok esetben nemcsak baleset-, hanem életveszélyes is lehet.

 

Forrás: 24.hu