Mint a sajtóból ismeretes Siófokon rendőri ellenőrzéseket kívánnak életbe léptetni a nyári szezonban.

„… Siófok városa most ismét nyomatékosan kéri ezen járművek használóit, hogy óvatosan közlekedjenek, legyenek körültekintőek, hiszen a szabálytalanul közlekedőket a rendőr szankcionálhatja …”  

forrás: infostart.hu

Ennek próbálunk utána járni és ezért megkerestük az ORFK-t és Somogy Megyei Rendőrkapitányságot is.

Továbbá felvettük a kapcsolatot az egyéb érintettekkel is.

Szeretnénk tisztán látni ebben a helyzetben, hiszen ha történik szabályozás az az egész e-rolleres közösséget (és egyéb elektromos járművel közlekedőket is) érinti. Továbbá akkor nem csak Siófokon kell alkalmazni ezeket.

Szeretnénk segíteni, hogy elkerülhetőek legyenek a kellemetlen beszélgetések a hatósággal vagy többi közlekedővel.

Mi az alábbit találtuk erről:

2010.január 1.-i módosítása a KRESZnek

„…Segédmotoros kerékpár: a külön jogszabályban L1e járműkategóriába sorolt kétkerekű, L2e járműkategóriába sorolt háromkerekű jármű, továbbá az L6e járműkategóriába sorolt quad és mopedautó.

Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el….”

Mellékelten idézzük az illetékes hatóság véleményét amire hívatkozva kívánják végrehajtani az intézkedéseket.

„…A Somogy Megyei-főkapitányság elektronikus levelezési címére 2020. május 27-én küldött megkereséssel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom.

Az az eszköz, amely emberi erővel történő hajtás nélkül, kizárólag csak a beépített motorral való önálló közlekedésre alkalmas, az a jármű már segédmotoros kerékpárnak minősül, amennyiben a tervezett sebessége nem nagyobb, mint 45 km/óra és a motor teljesítménye nem nagyobb 4kW-nál.

Ebben az esetben a járműre kötelező felelősségbiztosítást kell kötni, vezetéséhez vezetői engedély szükséges, a közlekedés során pedig a vezetőnek motorkerékpár-bukósisakot kell viselnie, illetve a szervezetében nem lehet alkohol.”

Jelen állásfoglalás szerint egy kalap alá veszik az összes e-rollert. Melyeket valami folytán segédmotoros kerékpárnak minősítenek.

Kérünk mindenkit az alapos átolvasás után mérlegelve közlekedjen az elektromos járművével.

Amint megkaptuk a többi választ is azokat azonnal közzé tesszük.

A cikkben szereplő kép: pexels.com